Via ferrata Loen – en luftig opplevelse

Har du noen gang hatt lyst til å prøve utendørs klatring, men mangler ferdighetene, utstyret, eller erfaringen? Da burde du prøve deg på en via ferrata- sti!

Via ferrata Loen er en opplevelse verdt turen til Loen alene. Stien snirkler seg oppover mot fjellet Hoven og serverer helt fantastisk utsikt både underveis og fra toppen av stien. Dette er en perfekt sommer og høst- aktivitet som passer for de aller fleste. På toppen får du en spektakulær utsikt over Lodalen, Oldedalen, Loen, Skåla og fjellheimen mot Jostedalsbreen.

Hva er en via ferrata, egentlig? 

Via ferrata er italiensk for “jernvei”, og er en klatrerute i fjellet som er lettere å forsere takket være steg, vaiere og håndtak av jern som er meislet inn i fjellet. Ved hjelp av sikkerhetsutstyr er du godt innfestet, og kan på denne måten klatre bratte fjell som ellers ville krevd avanserte klatreferdigheter. Det er altså en form for utendørs klatring, men med mye lettere vanskelighetsgrad enn tradisjonell klatring. Dette kan være en enkel og trygg måte å introduseres i klatresporten, eller bare få en fantastisk luftig opplevelse i fjellveggen, som ellers er forbeholdt habile klatrere.  

Enkelte partier er rimelig bratte!

Med eller uten guide 

Under normale omstendigheter kan du gå via ferrata Loen med eller uten guide. Det du uansett må ha, er sikkerhetsutstyr for via ferrata. Dette innebærer: 

  • Hjelm
  • Klatresele 
  • Via ferrata- slynge 
  • Gode sko (fortrinnsvis anmarsj sko, eller sko med vibram- såle eller tilsvarende) 
  • Gummierte hansker 

Dette kan du leie hos Loen Active, som også tilbyr guidede turer til toppen.

Ulike ruter til toppen av Hoven 

Stien starter nede ved fjorden i Loen, nær hotell Alexandria. Herfra følger du rimelig bratte skogsveier opp til ca 400 meter, hvor selve via ferrata stiene starter. Fra mai 2019 kan du velge å følge den nye ruten Ragnarok til toppen. Den er gradert som “ekstremt vanskelig”, og er visstnok den tøffeste via ferrata ruten i Norge! De fleste velger den enklere ruten til høyre på illustrasjonen – men også her kan du utfordre deg selv litt ekstra underveis i ruten, ved å velge brattere/mer utfordrende ruter. Uansett hvilken du velger, kan vi love fantastisk utsikt og en god treningsøkt. 

Bilde lånt fra loenactive.no
Bilde lånt fra loenactive.no

Prøv deg på Gjølmunnebrua

Går du den originale via ferrata- stien til høyre, kan du velge å spasere over Gjølmunnebrua. Denne er visstnok er den lengste hengebroen i en via ferrata i Europa, og henger over hundre meter over bakken. Husk å stoppe opp på midten for å ta inn utsikten!

Hengebroen over Gudbrandsjuvet

Linedans på Gjølmunnestrengen

Videre oppe i ruten kan du velge deg nok en utfordring – Gjølmunnestrengen. Dette er nettopp det det høres ut som; en streng som er spent opp over et juv, slik at du kan balansere over som en linedanser. Det er et slags gelender på hver side av strengen som du kan holde fast i, men det er fremdeles stor fare for å få gelébein her.

Henrikke nyter utsikten

Ingrid balanserer på vaieren

Test ziplinen 

Sommeren 2020 åpner to zipliner på toppen av Hoven. Disse befinner seg langs stien om du går via ferrata, eller fem til ti minutters gange fra toppstasjonen til Loen skylift. Dette kan være en fin og spenstig måte å avslutte turen i via ferrata.

Nyt et bedre måltid på toppen 

Ved enden av via ferrataen befinner du deg på toppen av Hoven. Her finner du et nettverk av fine turstier, i tillegg til en stor restaurant med panoramautsikt over Loen. Her kan du nyte et bedre måltid med tidenes utsikt.   

Nyt utsikten fra restauranten på toppen

Her får du god mat med en helt vill utsikt

Returen 

Når du skal ned igjen til Loen, kan du gå ned, eller du kan ta Loen skylift; en av verdens bratteste svevebaner. Dette kan være en veldig behagelig måte å komme seg ned igjen etter en lang dag med klatring.  

Dersom du i stedet velger å gå ned, har du to stier å velge mellom. Den originale turstien markert med røde T-er går i ulendt terreng, og er kanskje den fineste å følge. Du kan også velge å følge den 6 km lange anleggsveien av grus ned. Denne er fin å sykle, men litt kjedeligere enn turstien dersom du skal gå.

Du får garantert sommerfugler i magen når gondolen glir over kanten

Siste delen av stien ned mot parkeringen på Opheim. 

Tips! 

Dersom du skal gå ned igjen, kan det være fint å vite at stien ikke ender opp på samme sted som startpunktet for via ferrataen. Stien ender opp på Opheim, ca 6km vest for Loen skylift og hotel Alexandria. Det kan derfor være lurt å avtale henting, eller parkere én bil på Opheim, og en annen ved startpunktet, dersom man har flere biler i følget. Alternativt tar det 30 minutter til en time å gå tilbake til startpunktet langs hovedveien, litt avhengig av hvor sliten man er. 

Vi håper denne artikkelen er til inspirasjon, og at den er med på å gjøre det enklere for deg å planlegge og komme deg ut på tur. Del gjerne artikkelen med andre du tror vil ha glede av den, og ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på:)

God tur!