Kajakk i Geiranger – Opplev fjorden fra havnivå

Insert Caption

Padle blant imponerende fossefall som gir yr ved vannoverflaten, geiter som klamrer seg til stupbratte fjellsider, og ta deg en fottur til historiske fjellgårder. Den 15 km lange Geirangerfjorden er en av de flotteste fjordene i Norge, og å oppleve fjorden fra havnivå er en opplevelse du sent vil glemme. Dette er en perfekt sommer- og høstaktivitet for deg som er glad i fjorder og fjell. 

Den beste tiden å padle Geirangerfjorden 

En viktig del av padleopplevelsen i Geirangerfjorden er fossene og elvene som renner nedover fjellsidene. Jo mer vann det er i disse, jo mer futt, og jo tydeligere vil du se dem. Den beste perioden å oppleve Geiranger og fossene er derfor vanligvis i snøsmeltingsperioden, ca fra mai til juli. Du kan også få gode opplevelser både senere og tidligere i sesongen, men dette kan være en grei tommelfingerregel dersom du ønsker å oppleve fossene på sitt mest imponerende.

Full trøkk i Friaren
... og De syv søstre i mai 2018.

Start turen i Geiranger sentrum 

Det vi pleier å gjøre, som beskrives i denne artikkelen, er å starte padleturen i Geiranger sentrum. Herfra padler vi i en U- form til fossen Friaren, og tilbake til Geiranger. Med denne ruten får vi både oppleve det koselige Geiranger sentrum, samtidig som vi får indrefileten av opplevelser i fjorden, etter vår mening. Vi pleier å kjøre bil og parkere på en stor parkeringsplass ved Jokerbutikken i sentrum. Det går også an å ta buss til Ålesund eller Stryn, og ta lokalbuss videre derfra til Geiranger. Du kan få en fin padletur ved å tilbringe noen timer i fjorden, men du får den beste opplevelsen dersom du setter av en hel dag. Da får du også tid til å stikke oppom fjellgårdene og ta godt med pauser i det fine landskapet. 

Kom deg ut på fjorden

Å finne veien når du skal padle i Geirangerfjorden er ikke særlig vanskelig, ettersom fjorden bukter seg sammenhengende utover. Det eneste du eventuelt må passe opp for er cruiseskip, riber og småbåter som kjører rundt i fjorden og kan skape bølger. Du bør også passe på å holde rundt 200 meters avstand til fjellveggene, spesielt de loddrette. Dette er fordi det kan komme steinsprang. Bruk kaien ved Jokerbutikken til å få kajakken på vannet, og begynn å padle langs høyresiden av fjorden. De fleste fossene er på høyre side av fjorden når du padler utover – noen av dem så tett på at du kan kjenne det yre helt nede ved vannoverflaten. På denne siden vil du også få mest sollys tidlig på dagen. 

Start padleturen på høyresiden av fjorden. Da vil du få solen i ansiktet om du er heldig.

Fosser og fjellgårder 

Noe av det fineste med å padle Geirangerfjorden, er å oppleve alle fossene og bekkene som har sitt utløp høyt, høyt der oppe i fjellene. Noen sildrer forsiktig nedover fjellet, mens andre dundrer majestetisk i store kaskader. De fraflyttede fjellgårdene byr på fantastisk utsikt i historiske omgivelser.

Stopp og se på Gomdalsfossen/Bringefossen 

Bringefossen er den første store fossen du kommer til når du følger høyre side utover fjorden. Denne har ikke like stor fallhøyde som mange av de andre fossene, men den er imponerende på sitt eget vis. I motsetning til mange av de andre fossene som renner loddrett ned i fjorden, faller vannet her i kaskader langs bergveggen. 

Ta turen opp til Knivsflå 

Et stykke etter Gomdalsfossen vil du padle forbi et naust med trebrygge. Her kan du fortøye kajakken, og ta turen opp til den fraflyttede fjellgården Knivsflå. Turen opp tar rundt 45 minutter. Gården ligger oppe på et platå ved siden av fossene De syv søstre, ca. 250 meter over Geirangerfjorden. Her får du helt fantastisk utsikt over fjorden, og litt mindre turister enn på fjellgården Skageflå på motsatt siden av fjorden. 

Padle videre til De syv søstre/ Knivsflåfossene 

Like etter du har padlet videre fra bryggen ved Knivsflå, finner du på høyre hånd den mest kjente av fossene i Geiranger; De syv søstre. Navnet har oppstått fordi fossefallene på avstand, om du legger godviljen til, kan likne på håret til syv kvinner. Ettersom fallhøyden er relativt loddrett og hele 300 meter, ser det fra kajakken ut som om vannet kommer rett fra himmelen. 

Fin utsikt til De syv søstre.

Kryss fjorden og opplev Friaren

Den andre fossen i Geiranger som er relativt kjent, er Friaren. Den befinner seg tvers over fjorden fra De syv søstre, og er et imponerende syn med sine ca 275 meters fallhøyde. 

Opplev Skageflå 

Etter du har passert Friaren på høyre hånd, kommer du til en liten kai ved Skagehola. Herfra kan du ta turen opp til Skageflå, en annen fraflyttet fjellgård. Turen opp tar ca 45 min i bratt terreng. På toppen får du fantastisk utsikt, og kan kikke inn vinduene til flere godt bevarte gårdsbygninger. Legger du turen hit mellom båtens avgangstider, kan du være heldig og få stedet nesten for deg selv. NB! Ved denne kaien legger en turistbåt til to ganger for dagen. Legg derfor fra deg kajakken et sted den ikke kommer i veien. 

Returen til Geiranger 

Etter turen til Skageflå, er det bare å fortsette padleturen langs denne siden av fjorden. Her kan det lønne seg å kikke opp mot fjellveggene innimellom; her har vi ofte sett geiter som klamrer seg til de mest utrolige steder oppe i fjellveggen. Når du kommer fram til Geiranger igjen, er det bare å kjøpe seg litt sjokolade eller en is på Geiranger sjokolade og nyte en god dags innsats. 

Det kan være fint å padle under trærne, men husk å holde god avstand til overhengende fjellsider.

Trenger du å leie kajakk?  

Det er flere steder i Geiranger du kan leie kajakk. Vi har tidligere leid fra Geiranger Fjordservice, og var veldig fornøyd med prisen og servicen her. Du kan også prøve hos Grande hytteutleie, eller Active Geiranger. NB! Vær obs på at mange utleiesteder dessverre prioriterer cruiseturister. Vi har opplevd at vi har booket kajakk flere dager i forveien, for deretter å oppleve at cruiseturister har overtatt bookingen vår. Her har vi opplevd at Geiranger Fjordservice har vært mer reale enn andre utleiesteder. 

En liten advarsel

Geirangerfjorden er for det meste helt trygg å padle i, men med høye, loddrette fjellvegger kan det være lurt å huske på noen ting. Som nevnt er det fint å holde seg et godt stykke unna fjellsidene. Dette er hovedsakelig på grunn av fare for steinsprang, men tidlig på våren kan det også være greit å tenke på at snøfonner som smelter og kan rase ut i fjorden. Da kan det være skummelt å ligge for tett på land. Det kan også være lurt å sjekke vind- og værmeldingen før man legger ut på padletur. Med høye fjell rundt fjorden kan det komme sterke fallvinder, og været kan snu fort. Vi opplevde en gang så sterk motvind på vei tilbake, at vi slet oss helt ut de siste 200 meterne til land. 

Vi håper denne artikkelen er til inspirasjon, og at den er med på å gjøre det enklere for deg å planlegge og komme deg ut på tur. Del gjerne artikkelen med andre du tror vil ha glede av den, og ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på:)

God tur!