Kvalvika & Ryten – Et perfekt sted å nyte solnedgangen

Insert Caption

Kritthvit strand, stupbratte fjell som gir sug i magen, og utsikt mot langstrakt hav. Ryten og Kvalvika er en uslåelig kombinasjon du ikke kan gå glipp av dersom du skal til Lofoten, og det perfekte sted å nyte solnedgangen. I denne artikkelen vil du lese mer om turen til fjelltoppen Ryten, og den fantastiske stranden Kvalvika som ligger ved fjellets føtter.

  • Destinasjon: Fredvang, Moskenesøy
  • Distanse: 3,5 km
  • Høydemeter: 543
  • Tid:2-3 timer
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Sesong: Alle
  • Type: Fottur. Skitur om vinteren

Ryten

På nord-vestsiden av Moskenesøya finner du fjellet Ryten. Ryten rager 542 meter over havet, med panoramautsikt over den etterhvert så kjente Kvalvika- stranden. Fra toppen av Ryten får du virkelig nyte den uslåelige Lofotkombinasjonen; krittkvite strender, turkist hav, og stupbratte fjell – og det med relativt liten innsats!

Hvordan kommer jeg meg dit?

Du kan enten dra til Ryten via stranden Kvalvika, eller du kan gå direkte til fjelltoppen Ryten og deretter ta en avstikker til Kvalvika. Denne artikkelen beskriver det siste alternativet.

Dersom du kjører bil, ta E10 og kjør mot Yttersand, og deretter mot Fredvang. Parker bilen på parkeringsplassen nær Kvalvika. Link til plassering i Google maps her

Fra parkeringsplassen vil du tydelig se en sti som leder mot Ryten.

Turen opp

Stien er ganske tydelig merket, og ettersom den er velbrukt er den lett å følge. Den første delen av stien tar deg gjennom en eng, hvor du må gå gjennom noen sauegrinder, før den fortsetter mot fjellene. Stien vil etterhvert dreie mot høyre, og stigningen øker.  Etter ca 30 minutter er du på toppen av en dal, hvor du vil passere to små vann. Her flater terrenget litt ut, og du vil etterhvert få en fin utsikt mot Kvalvika. Du vil se kanten av fjellet, og du kan velge å følge denne mot toppen for den beste utsikten, eller du kan følge en av de andre stiene som går litt lenger fra kanten. Etter en siste bratt stigning, vil du befinne deg på toppen av Ryten.

Stien opp fra stranden

På toppen vil du finne en spesiell stein som er et yndet fotomotiv. Det er veldig populært å lage optiske illusjoner, da det ser ut som det er mye lenger ned enn det faktisk er. På dette bilder henger turkompis Kari Schibevaag med hunden sin Truls i sekken. Det kan bli ganske artige bilder, og vi lover, det er mye tryggere enn det ser ut til 🙂 

Turkompis Kari Schibevaag henger fra steinen med hunden sin Truls i sekken. I bakgrunnen ser du den fantastiske Kvalvika. PS: Dette er mye tryggere enn det ser ut til!

Kvalvika

For å komme seg til Kvalvika, må du gå ned igjen fra fjelltoppen den samme veien du kom opp. Her vil du finne en sti som dreier mot høyre langs en elv, følg den.  Mest sannsynlig vil du skjønne hvor du må gå, ettersom du vil ha god utsikt mot Kvalvika fra Ryten, og stien er velbrukt. Det vil ta ca 60 minutter å gå fra parkeringsplassen og direkte til Kvalvika.

Kvalvika er en av de fineste strendene vi noen gang har vært på, og dersom du er heldig og får den ganske for deg selv, er det paradis på jord.

På høyresiden av stranden finner du en elv som renner ned langs fjellsiden. Denne er fin å bruke som drikkevannskilde dersom du skal overnatte. Fortsetter du mot venstre på stranden, vil du finne den lille “hobbithytten” kjent fra dokumentarserien Nordfor sola (anbefales!).

Relatert innhold:
Vår store Lofoten guide
Fotosafari i Lofoten? Disse 12 lett tilgjengelige stedene bør du få med deg!

Overnatting

Etter solen har gått ned, kan du campe på toppen av Ryten eller nede på stranden. Begge deler er populært og absolutt til å anbefale. På stranden finner du mange flate gresskledde områder som er fine å sette opp teltet sitt på, og det er plass til mange. På toppen av Ryten er det også flere flate områder som fungerer fint som teltplass.

Tips: Dette er en veldig populær tur på dagtid, spesielt i sommersesongen. Dersom du går den utpå ettermiddagen/kvelden, kan du være heldig og få området nesten for deg selv. Husk hodelykt, det kan mørkne hvis solen skyer over 🙂

Obs! Dette er en av de mest populære turene i Lofoten, og stien får derfor gjennomgå, spesielt i sommersesongen. Prøv å følge stien så langt det lar seg gjøre, og unngå å trakke opp dine egne spor. Selv om det kan være fristende å gå sin egen vei og ikke alltid følge stien, er dette med på å ødelegge naturen mer enn nødvendig 🙂