Vår store Lofoten- guide

Insert Caption

Nord for polarsirkelen finner vi Lofoten – det noen beskriver som Norges, om ikke verdens, vakreste øyrike. De siste årene har Lofoten blitt stadig mer populært som feriedestinasjon for både utenlandske og norske turister, og det med god grunn. Her får du oppleve vill og vakker natur, som legger til rette for et mangfold av aktiviteter. Vi har tilbrakt store deler av de siste fire somrene i Lofoten, og vært på flere vinterturer ski og nordlys på planen. Vi går aldri lei, og finner hele tiden nye områder og aktiviteter å utforske. I denne artikkelen har vi samlet våre beste Lofoten- tips, som vi håper kan hjelpe deg med å planlegge din tur til Lofoten, slik at du får mest mulig ut av din tur. 

Når bør man reise til Lofoten? 

Det fine med Lofoten er at øygruppen har noe å tilby for enhver sesong, og at hver sesong byr på ulike opplevelser. Det er derfor vanskelig å anbefale et spesifikt tidspunkt å reise til Lofoten, men vi har forsøkt å beskrive hvilke faktorer som spiller inn, slik at du kan ta et valg basert på hva du hovedsakelig ønsker å oppleve. 

Nordlys

Dersom du ønsker å oppleve nordlys, er det starten av september til midten av april som gjelder. Dersom du ønsker nordlys kombinert med med snødekte fjell og den magiske, kalde stemningen, er det  januar til slutten av mars du bør satse på. Ønsker du å gå turer i fjellet, men ha en viss mulighet til å se nordlys? Da er september en fin måned. 

Nordlyset på Uttakleiv

Midnattssol

Midnattssolen er et fenomen som lokker mange nordover om sommeren. Midnattssol betyr rett og slett bare at solen er over horisonten når klokken slår tolv på natten. I Lofoten varer dette fra ca 28. mai til ca 14. juli. Selv om du ikke reiser i akkurat denne perioden, vil du fremdeles kunne oppleve lange, lyse dager fra starten av mai til slutten av august. Dersom du vil unngå folkemengdene i fjellene, gir midnattsolen en fin mulighet til å snu døgnet. Dette har vi gjort et par ganger, og fått turer i helt fantastisk lys, nesten helt uten andre mennesker. 

Fotturer 

Snøen ligger lenge på de høyeste fjellene innover Lofoten, ofte helt til midten av juni enkelte år. Så dersom du hovedsakelig ønsker å bestige topper og vil være sikker på å unngå snø, bør du ta sikte på tiden mellom midten av juni og slutten av oktober. Ute med kysten er det riktignok bart tidligere enn juni, men man kan risikere noe snø også der enkelte år. 

Toppturer på ski i Lofotens alpine fjell 

Lofoten er et yndet skiområde for toppturentusiaster. Mange sier den beste måneden for toppturer i Lofoten er mai. Da ligger snøen fremdeles, men solen er tilbake for fullt og kan gi fantastiske dager i fjellene, med solen som varmer. Topptursesongen i Lofoten varer faktisk helt til juni enkelte år på de høyeste toppene lengst fra kysten. Dersom man ikke er så opptatt av solen, er topptursesongen i Lofoten ofte gjeldende allerede fra november, og da kan man jo eventuelt kombinere skikjøring med nordlys-safari.  

Unngå hordene av turister 

Uansett hva man ønsker å oppleve i Lofoten, kan vi anbefale å reise litt utenfor turistsesongen. Om sommeren betyr dette fra slutten av august og godt utover høsten.  Da vil man få oppleve litt mer av den autentiske tilbakelente Lofot-stemningen uten altfor mange turister på veiene, samtidig som man fremdeles kan oppleve varme og sommerstemning. Selv om det er en del nordlys-turisme om vinteren, kan det ikke måle seg med sommerens besøkende, og vinteren kan derfor også være en fin tid å besøke Lofoten. 

Hva bør man se og oppleve? 

Strendene 

Man kommer ikke utenom strendene i Lofoten. Med kritthvit sand og azurblått hav, kan bildene fra Lofotens strender fort se ut som bilder fra tropiske farvann. Strendene innbyr til friske bad når temperaturen tilsier det, og til fantastisk kiting når vinden legger til rette for det. 

Rambergstranden ligger på nordsiden av Flakstadøy, og er lett tilgjengelig fra bilveien. Den er langstrakt og langgrunn, og innbyr til både bading og vandring langs stranden i all slags vær. 

Haukland er en klassiker, hvor man kan ta et forfriskende bad etter en fjelltur på en av fellene i nærheten, for eksempel til Mannen, Himmeltinden eller Okstinden. Ofte er det ganske trangt om parkeringen på Hauklandstranda, og mange overnatter i nærheten av stranden enten i bobil eller i telt. Det kan derfor være lurt å være litt tidlig ute dersom man tenker å parkere her. 

Ta deg en frisk dukkert på Haukland etter en fjelltur.

Bunesstranden, her sett fra Helvetestind som er en fin topp du kan bestige med startpunkt fra stranden.

En annen veldig fin, litt mer utilgjengelig strand, er Bunesstranden. For å komme til denne må du ta skyssbåt fra Reine til Vindstad og gå over et lite fjellparti før du kommer til stranden. Eller så kan du padle kajakk hit, slik vi gjorde i juli 2017. 

Kvalvika er også en strand som er verdt turen. For å komme hit kan du ta turen om fjelltoppen Ryten først, og den turen kan du lese mer om her

Fjellturer

Vi mener at Lofoten er en av de aller beste stedene i Norge å gå fotturer. Det er få andre steder vi trives så godt på tur som her. Delvis fordi du har så mange fjell å velge mellom, og alle byr på helt utrolig utsikt. Spesielt om sensommeren og tidlig på høsten er det magisk stemning med lange, lyse dager der solen varmer og lyngen er lun. De høye, alpine fjellene som skyter rett opp av havet byr på utsikt som virkelig kan ta pusten fra deg, med hav og fjell så langt øyet kan se. Turer vi virkelig vil anbefale er: 

 • Helvetestind 602moh, 4 timer t/r
 • Ryten 543moh, 3 timer t/r
 • Moltinden 696moh, 3 timer t/r
 • Hustinden 691moh, 3 timer t/r 
 • Skottinden 671moh, 4 timer t/r  
 • Veggen 489moh, 2 timer t/r   
 • Vågakallen 943moh, 8 timer t/r  
 • Festvågtind 541moh, 2 timer t/r 
 • Djevelporten 561moh, 3 timer t/r    

(Angitt tid er ca den tiden vi brukte på turen. Relativt jevnt tempo, med god pause på toppen). 

Eget innlegg om våre favoritt-turer i Lofoten kommer snart 🙂 

En annen tur som er verdt å nevne er Reinebringen (448 moh). Den har blitt veldig populær de siste årene på grunn av sin fantastiske utsikt over Reine fra toppen, og ble i 2018 oppgradert med sherpa-trapper. Det er en kjempefin tur, men mengden folk man møter på stien både opp og ned gjør at vi heller velger andre turer framfor denne. 

En liten kommentar om stiene i Lofoten: Som de fleste vet har turismen i Lofoten eksplodert de siste årene, og mange av turmålene og naturen rundt ikke dimensjonert for dette. For å slite minst mulig på naturen, er det derfor veldig viktig å holde seg til den ferdigtråkte stien, og ikke la seg friste til å ta snarveier. Da vil den fine naturen erodere bort fortere enn svint. 

Kajakkpadling 

Lofoten er det perfekte sted å drive med kajakkpadling. Tett på kysten varierer det fra sandstrender til nakne holmer, og du kan komme tett på et yrende fugleliv, spesielt om sommeren. Dersom du skal leie kajakk i Lofoten, må du være obs på at mange steder krever at du har våttkort, dvs. tatt kurs i kajakkpadling, for å få lov til å leie. 

Et strekke vi spesielt vil anbefale å padle er Svolvær- Henningsvær, med eller uten overnatting på veien. Denne strekningen viser fram noen av Lofotens mest sjarmerende områder, og du får veldig variert utsikt på veien. Vi brukte en hel dag på å padle tur-retur, med en god pause i Henningsvær for å spise på klatrekafeen. Dersom vi skulle padlet turen igjen, ville vi tatt med oss telt og overnattet underveis.  

SUP – Stand up paddle board 

Enten du har prøvd SUP før eller ikke, er Lofoten er fantastisk sted å teste ut dette. På Sakrisøy kan du leie SUP, med eller uten guide hos Schibevaag adventure. Å se Lofoten fra vannet kan virkelig anbefales! 

Surfing

Unstad er en rullesteinsstrand plassert på Vestvågøy. Stranden er kjent verden over som en helt unik surfelokasjon med kvalitetsbølger. På Unstad kan man dessuten campe (mot betaling), og leie alt man trenger av utstyr. 

Fiskevær  

I Lofoten finner du mange store og små fiskevær, med røde eller gulmalte rorbuer og store mengder fiskehjell der torsken henger til tørk. Disse er en stor del av det som gir Lofoten et karakteristisk preg, og vi anbefaler å få med seg i alle fall ett slikt fiskevær. For å oppleve dette anbefaler vi å besøke Hamnøy, Sakrisøy, Å, Kabelvåg, Nusfjord eller Reine. I Nusfjord og Å er hele eller store deler av fiskeværet omgjort til en turistattraksjon der man må betale inngangspenger  store deler av året, mens på Hamnøy, Sakrisøy, Kabelvåg og i Reine kan man vandre fritt uten å betale en krone. 

Fiske 

Mellom februar og april kommer store mengder torsk for å gyte i Lofot-området. Dette har gitt opphavet til lange tradisjoner med Lofotfiske, og området tiltrekker seg profesjonelle så vel som hobby- fiskere den dag i dag. I mars kan man dessuten oppleve NM i skreifiske. Man kan fint prøve fiskelykken om sommeren også, men fisken smaker best i de kalde månedene (alle måneder med “r” i). 

Mat

Vi lager som regel mat på primus når vi er på tur i Lofoten, men de gangene vi har unnet oss et restaurantmåltid har vi aldri blitt skuffet. Her har vi blitt servert fiskemat og annen mat av ypperste kvalitet. For oss er spesielt Henningsvær et sted vi liker å spise på restaurant/café. Vi elsker å ta turen til klatrekafeen for å få en saftig klatreburger eller god bacalao. Etterpå pleier vi å stikke innom Lysstøperiet for å spise saftige gode boller eller kaker i sjarmerende omgivelser. Utover kvelden leverer Trevarefabrikken god stemning og kalde pils. Ellers vil vi også anbefale Anitas sjømat på Sakrisøy. Her har de den beste fiskeburgeren vi noensinne har spist. 

Overnatting i Lofoten

Når vi reiser til Lofoten, bor vi alltid i bilen eller i telt. Dette er både for å spare penger, men også fordi Lofoten er et utrolig fint sted å gjøre nettopp dette. 

Det finnes mange fine fricampområder, hvor man kan sette opp teltet sitt uten å betale noe, Noen steder vi liker å telte: 

 • Ved foten av Festvågtind ved Henningsvær ( Se skilt ved parkeringen)
 • Ved Kallebukta. Ta av fra E10 ca fem kilometer vest for Kabelvåg. Skiltet mot Kalle badeplass. 

Eventuelt er det kjempefint å bære med seg teltet og overnatte på fjellet. For eksempel kan det være fint å telte på 

Fricamping i Lofoten er en helt spesiell opplevelse, og et privilegium å få lov til å oppleve. Et par av av plassene vi pleide å fricampe tidligere, har etterhvert blitt stengt for fricamping på grunn av at enkelte ikke har vært flinke nok til å rydde opp etter seg. For å kunne oppleve fricamping i Lofoten i flere år framover, er det viktig at vi rydder opp etter oss, og gjerne etter andre også. 

I Lofoten er det også mange fine campingplasser der man kan betale seg inn, både med bil og telt f.eks: 

 • Unstad. Nord på Vestvågøy. 
 • Fredvang. Ta av fra E10 midt mellom Leknes og Reine
 • Flakstadstranden, Like ved E10 mellom Ramberg og Vareid. 

Transport til, og i Lofoten 

Det finnes hovedsakelig fire måter å komme seg til Lofoten. 

 1. Fly til Leknes eller Svolvær via Bodø 
 2. Kjør til Bodø og ta fergen over til Moskenes (NB! Reservér plass på forhånd!)  
 3. Ta Hurtigruten til Stamsund eller Svolvær
 4. Kjør nordover langs E6, før du tar E10 Vestover mot Lofoten ved Bjerkvik. 
Kart over måter å komme seg til Lofoten
Kart over ulike ruter til Lofoten. Hentet fra https://www.svolvaer.net/home/kart/19-forste-side/kart/10-kart-lofoten-og-svolvaer

Vi foretrekker å ta ta fergen fra Bodø til Moskenes, med egen bil. Da står vi fritt til å utforske de stedene vi vil, når vi vil, og har et sted å søke ly når regnet kommer. Dersom du ikke har egen bil, går det fint an å leie bil både i Bodø eller på Moskenes fergekai. Husk å booke bil en god stund i forveien, ettersom det er mange om beinet, spesielt i sommermånedene og i nordlys- sesongen. For å få mest ut av oppholdet ditt i Lofoten, anbefaler vi at du leier eller tar med egen bil. 

Dersom du har god tid og ikke er redd for å møte på litt regn, er Lofoten er fantastisk fin plass å utforske med sykkel. Her er det relativt jevnt kupert, og du kan få god flyt i sykkel- etappene. Det eneste du bør passe på, er at enkelte bilister (som regel i leiebil) ikke er vant til norsk standard på veiene, og ikke avpasser farten tilsvarende. 

Det finnes greie bussforbindelser mellom de fleste områder i Lofoten. Bussruter kan du finner her  Dersom du ikke har det travelt, og ikke spesielt detaljerte preferanser for hvor du skal, så kan det være en grei måte å forflytte seg. Vi har opplevd at bussene går litt for sjelden til å passe med vårt skjema, og sjelden tar oss akkurat dit vi vil. Vi har derfor alltid endt opp med at bil er det beste alternativet for oss. 

Hvordan er været, og hvilke klær bør jeg pakke med?  

Når man planlegger en tur til Lofoten, bør man være forberedt på det meste. Været er mildt sagt skiftende. Om sommeren kan det være over 20 grader, sol og sommerstemning ene dagen, mens man neste dag må ikle seg flere lag med ull og regntøy. Om vinteren er det derimot litt mer stabilt, men man kan også her møte på overraskelser, spesielt i fjellet. Det er derfor lurt å ha med seg godt med klær, uansett sesong. Med ull, vanntett skallbekledning og gode sko, kommer man langt. 

Hvor lenge bør jeg bli? 

Jo lenger du blir, jo mer får du selvsagt oppleve, men på 10 dager mener vi du får opplevd det meste av det Lofoten har å by på; steile fjell, koselige byer, fiskevær, og en aktivitet eller to. Du kan klare å oppleve mye på en uke også, men da blir gjerne skjemaet litt strammere, og du må planlegge litt mer i detalj. En helg i Lofoten kan man også få til, men da må man virkelig prioritere og velge seg ut et område eller to å besøke. Dersom du kun har en helg tilgjengelig, ville vi prioritert å oppleve Reine og Henningsvær. På den måten får du Lofotens sjarmerende fiskevær i Reine, med lett tilgjengelige turer (f.eks Reinebringen), og Henningsværs tilbakelente stemning med lett tilgjengelige turer her også (f.eks Festvågtind). 

Skikk og bruk i Lofoten

Det er ikke til å stikke under en stol at de siste årenes turisme har ført til økt slitasje på Lofotens naturområder. Det er derfor spesielt viktig å verne om områdene, og ta ekstra godt vare på dem for framtiden. Som tidligere nevnt i artikkelen er det viktig å følge allerede opptråkte og merkede stier, og ikke ta snarveier over uberørt terreng. Det er også en selvfølge å ta med seg eget, og gjerne andres, søppel. Ellers er det viktig å respektere innbyggerne, og følge anmodninger om forbud mot camping på enkelte steder. Egentlig handler det bare om sunn fornuft, og det er heldigvis de aller fleste utstyrt med 🙂 Lofoten kommune har selv satt opp noen enkle retningslinjer, som du kan se her om du er interessert.

Vi håper denne artikkelen er til inspirasjon, og at den er med på å gjøre det enklere for deg å planlegge din tur til Lofoten. Del gjerne artikkelen med andre du tror vil ha glede av den, og ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på:)